- Home
- Onderzoek
Sociaal domein
De drie decentralisaties in het sociaal domein hebben gemeenten voor de opgave gesteld om nieuwe taken en verantwoordelijkheden te realiseren zonder beschikbaar transitiebudget maar met een budgetkorting. Hierbij hebben gemeenten de mogelijkheid om binnen hun beleidsvrijheid nieuwe ‘sociale arrangementen’ te ontwerpen. Door deze nieuwe taken en verantwoordelijkheden efficiënt in te richten is de aanname dat gemeenten na de decentralisaties in staat zijn deze ‘sociale arrangementen’ binnen de gestelde budgettaire kaders uit te voeren.
Het ontwerpen en verbeteren van deze nieuwe ‘sociale arrangementen’ is erop gericht om met maatregelen het nieuwe sociaal domein rechtvaardig en sociaal gewenst vorm te geven. Om dit mogelijk te maken zijn er verschillende soorten maatregelen: maatregelen die zich richten op investeringen en besparingen in zorgen en ondersteuning, en maatregelen die samenhangen met de regie van de uitvoering (het verbeteren van het faciliteren, sturen en bekostigen van de uitvoering).
Bij de keuze voor bepaalde maatregelen is het van belang dat de gemeenten inzicht hebben in de effectiviteit zodat de gestelde maatschappelijke doelen gerealiseerd worden. De indicatoren en effecten van maatregelen en hun randvoorwaarden dienen (periodiek) in beeld te worden gebracht om inzicht te krijgen in hun efficiëntie. Dit draagt eraan bij dat een gemeente meer grip heeft op het bereiken van maatschappelijke doelen en de uitgaven aan sociale interventies.
Uitgelicht
Zelfredzaamheid geeft geen (t)huis
Gehuil in de huiskamer. Mijn tweejarige dochter Amáru kijkt met grote ogen naar de baby. Wat een geluid komt eruit, zie je haar denken. Vriendin M. is met haar pasgeboren baby op bezoek. Ze is alleenstaand en (t)huisloos: geen dak boven hun hoofd.
lees verder >>De lessen van Hakim Ziyech en Dafne Schippers over weten en…
Zouden we een voorbeeld moeten nemen aan Hakim Ziyech die na de halve finale Champions League, waarin hij op de paal schiet, meteen zijn verantwoordelijkheid neemt? Of zijn ze we meer als sprintster Dafne Schippers die na een valse start op de 100 meter op het Nederlands Kampioenschap glashard ontkent dat zij zelf een fout heeft gemaakt? Voor sporters is winst het uiteindelijke doel en bepaalt de…
lees verder >>Recent Nieuws
- Sociale bank check 06 jul 2022
- Zelfredzaamheid geeft geen (t)huis 20 jun 2022
- Jeugdzorg: kopje onder? Verkiezingsdialoog tussen Lisa Westerveld (GroenLinks) en René Peters (CDA) 15 jul 2021
Meest recente Publicaties
Samen kansrijk leren en transformeren. MKBA OJA-aanpak in Enschede.
MKBA OJA-aanpak in Enschede: de meerwaarde van lumpsumbekostigde jeugdzorg binnen het zorgintensieve onderwijs
AEPB-rapport nr. 2021-020 | 07 juli 2022
126 pagina's pagina's | pdf, 2.41 MB
Naar publicatie >>Archief
- Sociale bank check
- Zelfredzaamheid geeft geen (t)huis
- Jeugdzorg: kopje onder?
- De toekomst van ouderen in de zorg.
- Afbakening van de jeugdhulpplicht in de Jeugdwet?
- Een flinke hoekstoot voor integraal werken
- Doen wat echt werkt
- De lessen van Hakim Ziyech en Dafne Schippers
- Samenwerken voor burgers
- Impressie wijkteams en sociale dienst