- Home
- Onderzoek
Effectonderzoek
Een beleidsmaker stelt zich tot doel het gedrag van mensen of de omstandigheden waarin zij zich bevinden te beïnvloeden hierbij worden beleidsinstrumenten ingezet om bepaalde doelen te bereiken. Bestuurders besluiten welke maatschappelijke problemen aandacht van de beleidsmaker krijgen. Beleidsmakers kiezen voor beleidsinstrumenten of (beleids)interventies die binnen de begroting mogelijk zijn.
De kosten die daarmee samenhangen zijn gelegitimeerd op het moment dat de projecteffecten leiden tot de gewenste welvaartseffecten, effectief zijn en op een doelmatige wijze tot stand komen gegeven het feit dat andere (beleids)interventies budgettair niet mogelijk waren.
In het sociaal domein is bij het merendeel van de (beleids)interventies niet duidelijk of deze bijdragen aan de vooraf gestelde doelen. De effectiviteit van interventies is onduidelijk waardoor het de vraag is of de geïnvesteerde euro’s wel doelmatig worden besteed. In een tijd waarin de vraag naar ondersteuning door de overheid toeneemt en er tegelijkertijd minder financiële middelen voorhanden zijn wordt het voor de beleidsmaker absoluut noodzakelijk om te doen wat werkt. Een beleidsmaker moet zijn meerwaarde voor het beleid bewijzen door de expert te zijn op het gebied van beleidsinstrumenten. Een beleidsmaker die weet wat werkt kan bestuurders ondersteunen bij het oplossen van de sociale vraagstukken die in het sociaal domein spelen.
Een interventie kan bewezen-, indicatief-, theoretisch-, onbekend- of niet effectief zijn. Onderzoek van Veerman naar interventies in de Jeugdzorg heeft duidelijk ge-maakt dat het merendeel van de interventies, circa 95 procent, niet bewezen effectief is. Volgens verschillende onderzoekers zou dit ook voor de andere onderdelen in het sociaal domein gelden.
Uitgelicht
Zelfredzaamheid geeft geen (t)huis
Gehuil in de huiskamer. Mijn tweejarige dochter Amáru kijkt met grote ogen naar de baby. Wat een geluid komt eruit, zie je haar denken. Vriendin M. is met haar pasgeboren baby op bezoek. Ze is alleenstaand en (t)huisloos: geen dak boven hun hoofd.
lees verder >>De lessen van Hakim Ziyech en Dafne Schippers over weten en…
Zouden we een voorbeeld moeten nemen aan Hakim Ziyech die na de halve finale Champions League, waarin hij op de paal schiet, meteen zijn verantwoordelijkheid neemt? Of zijn ze we meer als sprintster Dafne Schippers die na een valse start op de 100 meter op het Nederlands Kampioenschap glashard ontkent dat zij zelf een fout heeft gemaakt? Voor sporters is winst het uiteindelijke doel en bepaalt de…
lees verder >>Recent Nieuws
- De toekomst van ouderen in de zorg. Verkiezingsdialoog tussen Nicki Pouw-Verweij (JA21) en Raymond Brood (50PLUS) 14 mrt 2021
- GGZ in de wijk. Maatschappelijke business case naar de EPA-aanpak binnen twee proeftuinen in Zwolle 02 nov 2020
- Integrale samenwerking tussen sociale dienst en wijkteam in Drechtsteden 28 okt 2020
Meest recente Publicaties
Samen kansrijk leren en transformeren. MKBA OJA-aanpak in Enschede.
MKBA OJA-aanpak in Enschede: de meerwaarde van lumpsumbekostigde jeugdzorg binnen het zorgintensieve onderwijs
AEPB-rapport nr. 2021-020 | 07 juli 2022
126 pagina's pagina's | pdf, 2.41 MB
Naar publicatie >>Archief
- De toekomst van ouderen in de zorg.
- Een flinke hoekstoot voor integraal werken
- Doen wat echt werkt
- De lessen van Hakim Ziyech en Dafne Schippers
- Samenwerken voor burgers
- ‘MKBA inzetten voor onderbouwde keuzes’
- We kunnen heel veel hulpverlening schrappen
- Effectevaluatie wijkteam Amsterdam: aanscherping onderzoeksmethodologie
- Effectevaluatie wijkteam Amsterdam: afwegingskader en selectie-advies